Gorące dania na jesienne wieczory

Jesień miewa swoje dobre strony, nawet w tak wyjątkowym czasie jak obecnie. Mijający rok sprzyja spędzaniu więcej czasu w domach niż zazwyczaj o tej porze roku.

Częściej wybieramy wspólny wieczór pod kocem w towarzystwie ulubionej książki, czy serialu. W takich chwilach, gdy dopadnie nas mały głód idealnie sprawdzą się domowe dania na ciepło.

Co warto gotować jesienią? Podpowiadamy.

Gdy chłodno i mokro za oknem często czujemy się senni i zmarznięci. Jesień to czas, w którym szczególnie powinniśmy dbać o odporność organizmu i dostarczać mu niezbędnych, zawartych w zdrowej diecie składników odżywczych. Dobrze jest spożywać także więcej ciepłych potraw, które rozgrzeją nas od środka i sprawią, że zimne jesienne dni będą zdecydowanie przyjemniejsze. Poza oczywistym kubkiem gorącej herbaty z imbirem czy sokiem malinowym, warto sięgać też po ciepłe zupy czy odrobinę ostrzejsze, aromatyczne dania kuchni orientalnej, pełne zdrowych i rozgrzewających przypraw jak cynamon, kurkuma, curry, imbir czy kolendra.

Zupy kremy – prosto, smacznie, różnorodnie

Jak szybko przyrządzić pyszne i rozgrzewające danie? Zrobić zupę krem na bazie zmiksowanych warzyw! Są one proste w przygotowaniu i pozwalają w zdrowy sposób urozmaicać swoje menu. Jedną z ciekawych, typowo jesiennych propozycji jest zupa z dyni i gruszki.

Poniżej prezentujemy przepis na to pyszne, ale też oryginalne połączenie smaków.

Składniki:

  • 1 kg obranej ze skórki dyni
  • 4 duże gruszki
  • 2 marchewki
  • 3 szklanki wody
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 1 pietruszka
  • 3 łyżki śmietanki Łaciata12%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie: Dynię kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i gruszkę obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę. Na maśle podsmażamy dynię i marchewkę. W garnku gotujemy wodę, wrzucamy pietruszkę, dynię z marchewką i gruszkę – czekamy aż będą miękkie. Po tym czasie dodajemy przyprawy. Całość blendujemy. Na sam koniec dodajemy śmietankę Łaciatą. Voilà!

Kuchnia indyjska poleca się na jesień

Innym pomysłem na rozgrzewające potrawy jest dodanie do nich oryginalnych ziół i przypraw typowych dla kuchni indyjskiej, które łączą w sobie niesamowity aromat i charakterystyczny orientalny smak. Kolorowe i pachnące dania idealnie sprawdzą się jako pełnowartościowy obiad czy kolacja.

Kurczak Tikka Masala

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka chili
  • ½ łyżeczki soli
Chicken tikka masala with rice. Asian-Indian dish. fot. najlepszewkuchni

Sos pomidorowy:

  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 80 ml śmietanki Łaciata 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła extra Łaciate
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cukru
  •  sól

Dodatkowo:

  • posiekana kolendra
  • ryż lub chlebki naan

Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Następnie mieszamy w miseczce ze wszystkimi składnikami marynaty: jogurtem, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Odstawiamy do zamarynowania na 1 godzinę lub najlepiej całą noc. Następnie kawałki kurczaka wyjmujemy z marynaty i usuwamy jej nadmiar ręcznikami papierowymi. Smażymy krótko z każdej strony na patelni. Czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy czosnek i przesmażamy. Następnie wsypujemy kmin rzymski oraz obie papryki i smażymy przez minutę, ciągle mieszając. Na koniec wlewamy passatę i dodajemy cukier. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po upływie wyznaczonego czasu do sosu dodajemy obsmażonego kurczaka. Ponownie przykrywamy i gotujemy około 15 minut. Gdy kurczak będzie już miękki, na patelnię wlewamy śmietankę. Całość doprawiamy solą do smaku, zdejmujemy z gazu, posypujemy kolendrą i serwujemy z ryżem lub chlebkami naan.